Kjellerup Dyreklinik giver gode råd til ferie med kæledyr

Foto: Redaktionen.
Profilbillede
dato

Af Dyrlæge Vibeke Relund

Sommerferien er skudt i gang, og uanset om kæledyret holder ferie med familien her i landet, drager med til udlandet, eller tilbringer nogle uger i en dyrepension, så kan der være et par ting der er gode at overveje for os dyreejere.

Her kommer de sidste ferieråd til en god ”firbenet ferie”.

Sommer og sol

Nu ved jeg godt, at solen ikke ligefrem har forkælet os i år, men jeg håber stadig på en fantastisk juli.

Selvom det måske lyder lidt underligt, så kan hunde godt blive solskoldede. Især lyse hunde med tynd pels kan blive solskoldede, og lyse snuder er også udsatte. Jeg kender flere hundeejere, der hver sommer er nødt til at behandle Fido med solcreme, så det er en reel mulighed hvis solen igen skulle finde på at gæste os.

Det største problem med solvarme dage, er dog uden tvivl risikoen for hedeslag.

På Kjellerup Dyreklinik har vi et udvalg af forskellige ”køleveste” og ”køle tæpper” der kan hjælpe med at holde hunden kølig på meget varme dage.

Vær meget forsigtig med at lade hunden opholde sig i varme lukkede rum i længere tid. Især kan det være farligt at efterlade kæledyr i bilen en varm sommerdag. Selvom det lufter og vi andre måske ikke synes det er så varmt, så kan temperaturen stige voldsomt i en parkeret bil, når solen skinner uhindret på den. Det er derfor generelt en rigtig dårlig ide at efterlade dyr i bilen om sommeren hvis man væk mere end nogle få minutter. Hver sommer er der dyr der dør efter at være blevet efterladt i en parkeret bil!

Skulle uheldet være ude, så bring øjeblikkeligt dyret i skygge. Overhæld med kuldslået vand, forsøg at holde dyret i ro og ring straks til dyrlægen.

Feriemaver…

Det er et velkendt fænomen at vi mennesker kan få problemer med maven når vi er på ferie. Nye bakterier, krydderier og vand kan så let som ingenting slå bunden ud af selv den bedste hvis man ikke er forsigtig. Det samme gør sig selvfølgelig gældende for vores kæledyr.

Det er derfor en rigtig god ide at give dyrene et kosttilskud der stabiliserer maven i ferien. Man bør også medbringe dyrets normale foder, og altid huske at dyret skal drikke det samme slags vand som man selv gør. Det er ikke nogen god ide at lade en hund drikke uhindret på stranden.

I ferieapoteket kan man medbringe ”canikur”, som er et håndkøbsmiddel, man kan give hunden, hvis det trods alle forholdsregler alligevel går galt. Et andet godt produkt er ”Oralade” som hurtigt kan genoprette væskebalancen.

Hvepsestik

Katte er meget glade for alt der bevæger sig. Det vækker jagtinstinktet hos dem, og må bare undersøges og fanges. Det gælder også fluer, bier, hvepse og andre insekter. Heldigvis er de meget gode til at undgå at blive stukket, og når det sker, er det meget sjældent de reagerer særligt meget på det. Du skal derfor ikke være over nervøs for at den skal blive stukket.

På den anden side, er jeg jo nødt til at nævne at vi en gang eller to om året ser katte, der hæver op eller bliver sløje efter et insektstik. Du skal derfor, som med alle andre ting, være opmærksom hvis katten pludselig opfører sig anderledes eller virker sløj.

Hotel Kattely…

At vælge pension til sit kæledyr er en meget personlig beslutning. Glæden ved ferien kan hurtigt gå fløjten, hvis man ikke er tryg ved det sted, hvor man har afleveret sit kæledyr. Kjellerup Dyreklinik anbefaler derfor altid, at kikker forbi den bookede pension inden ferien, for lige at ”snuse” til stedet og få en snak med personalet. Dyreejere er ikke ens, og det er pensioner heller ikke. Det gælder om at finde en pension som passer til ens ønsker og behov, og som man er tryg ved.

Alle pensioner kræver at hunde og katte er vaccineret med den almindelige ”paraply vaccine”. Derudover anbefaler de fleste hundepensioner, at hunden bliver vaccineret mod ”Kennelhoste” inden opholdet. Kennelhoste er ikke nogen farlig sygdom, men den er til gengæld meget smitsom, og hvis først en hund i en kennel får kennelhoste, så har vi hurtigt 50 hunde der står og hoster.

Når man afleverer sin hund eller kat i pension, er det en rigtig god ide at medbringe dyrets egen kurv eller et tæppe eller en trøje der lugter godt af hjemmet. Selvom foder er med i prisen for opholdet, kan det også være en god ide at medbringe det foder som dyret kender hjemmefra. Et pensionsophold vil altid være en stress faktor, og lægger man så et foderskift oveni, er risikoen for en god gang feriemave bestemt til stede.

Rejse til udlandet

 Vi får ofte spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man vil tage sit kæledyr med på rejse ud af landet. Der er masser af steder i udlandet, hvor man er velkommen til at medbringe sin hund eller kat, og med en smule forberedelse er det ganske nemt.

Alle hunde og katte skal være id mærket, være vaccineret mod rabies (hundegalskab) og have et EU kæledyrspas inden de kan forlade landet. Derudover har enkelte lande udvidede krav før man kan rejse ind med kæledyr. På fødevarestyrelsens hjemmeside – under punktet ”Skal dit kæledyr med på ferie” – kan man hurtigt og let klikke sig frem til reglerne for de forskellige lande.

Kryb og kravl

Visse steder i Europa kan der være andre parasitter end vi er vant til her i landet. Det drejer sig både om forskellige former for orm, flåter, myg og sandfluer.

Det kan derfor være en rigtig god ide at beskytte dyret mod relevante parasitter og sygdomme inden afrejsen. Ligeledes er det en god ide at give hunde en ormekur inden man vender tilbage til Danmark, så man ikke får uønskede parasitter med hjem.

I visse lande kræves det, at hunde er behandlet mod rævens dværgbændelorm før indrejse. Det gælder f.eks. til Norge, Finland, Storbritannien, Irland og Malta. Ormebehandlingen skal foretages af en dyrlæge og attesteres i passet.

I Sydeuropa er der en risiko for at dyrene kan blive smitte med tropisk hjerteorm via myg, og hvis man rejser til Middelhavs landene kan man risikere at hunden bliver smittet med Leishmania, som kan overføres fra sandfluer. Når rejsen er planlagt, er der derfor en god ide at kikke forbi Kjellerup Dyreklinik og få en snak om hvilke forholdsregler I bør tage i jeres tilfælde.

Checkliste til rejsen:

• Er dit kæledyrs sundhed i orden før rejsen?

• Skal dit dyr ormebehandles?

• Er vaccinationerne up to date?

• Er passet opdateret og klar til rejse?

• Er dyret ID mærket – mikrochip?

• Er dyret forsikret?

• Er hunden registreret i Dansk Hunderegister?

• Har du tjekket de lokale regler for hunde og katte på destinationen?

• Har du kontaktoplysninger til din egen dyrlæge med? Mange ting kan klares over telefonen.

• Har du talt med dyrlægen, om der er andre parasitter og infektioner på destinationen, du bør være opmærksom på?

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Kjellerup Dyreklinik // Dyrlæge Vibeke Relund